Vid mitt senaste besök på “Sams club”; en varuhuskedja där man kan handla livsmedel i bulk till lägre priser, hittade jag till min förvåning en kartong med flera Samuel Adams öl som jag aldrig tidigare har provat. På kartongen var tryckt “Samuel Adams Summer style” och den innehöll fyra flaskor av vardera 6 sorter. Jag blev väldigt exalterad eftersom flera av sorterna var sådana som jag aldrig hade provat tidigare och lastade genast upp en kartong fast jag redan hade köpt de öl som jag egentligen kom dit för att handla.

I kväll så hade jag min privata lilla provning av dessa sorter och vill härmed delge eder vad jag tyckte om dessa spännande drycker. Först av allt så skall jag säga att jag blev mäkta förvånad att hela 3 sorter av 6 var veteöl. Men vad passar bättre på sommaren än ett lätt svalkande veteöl?

De sorter som Samuel Adams sommarkollektion bestod av och den ordning som jag provade dem i var;

1. Samuel Adams Cherry wheat
2. Samuel Adams Hefeweizen
3. Samuel Adams Summer ale
4. Samuel Adams light
5. Samuel Adams Boston lager
6. Samuel Adams Pale ale

Av dessa så har jag endast provat Samuel Adams Boston lager och Samuel Adams summer ale tidigare. Boston lager är en klassiker i Sverige. Den har funnits länge och representerade tidigt den typen av öl som vi “öl-älskare” vill se, ett öl med karaktär och smak, till skillnad från de många industialiserade öl-sorter som tyvärr är de mest populära idag. Boston ale kändes nytt och spännande när den kom till Sverige för många år sedan. Idag har så mycket hänt på öl-kultur fronten i fråga och nya små microbryggerier poppar upp här och där, speciellt här i USA. Innan 70-talet så sa man att varje stad med självaktning måste ha sitt öl-bryggeri. Sedan kom de stora fusionerna av bryggerier och i det mörkaste 80-talet (ur öl-kulturell synvinkel) så fanns det endast ett fåtal bryggerier med sorter som alla smakade likadant. Därefter exploderade formligen öl-kulturen i många länder och vi kunde prova sorter som vi endast kunde drömma om på 80-talet.

Lång utvikning som kanske inte hör hemma i en recension av sommar-öl från Samuel Adams, men jag tycker ändå att den var nödvändig för att förklara att ett öl som vi öl-älskare höjde till skyarna på 90-talet, idag känns tämligen anonymt. Jag talar om Samuel Adams Boston lager. Av de sorter som jag provat i kväll är det faktiskt den minst intressanta av de sex olika. Det i sig utgör en intressant iaktagelse eftersom det visar på att utvecklingen av öl med kraftig och karaktärsfull smak har verkligen nått en ny dimension, när ett öl som vi tyckte var extremt gott på 90-talet, idag ter sig lite anonymt i jämförelse med sina syskon. Det är absolut inget fel på Samuel Adams Boston lager, men det känns inte lika spännande längre som för nästan 20 år sedan men det i sig är väl otroligt spännande för det visar ju på att öl-kulturen lever och levererar nya spännande smaker.

Nog nu om Samuel Adams Boston lager och vi går i stället vidare till de andra öl i sommar-kollektionen som kändes så spännande att prova. Jag startade med Samuel Adams Cherry wheat. Jag har provat många olika veteöl smaksatta med både honung, citron, lime, koriander etc, men detta var nog första gången jag provade en vete-öl smaksatt med körsbär.

SA Cherry wheat doftar väldigt mycket körsbär. Inte lika mycket som en belgisk kriek men ändå så är körsbärdoften påtaglig. Tur för mig att jag älskar körsbär. När det gäller smaken så är dock det som slår mig först avseende SA Cherry wheat hur hög beskan är i jämförelse med andra veteöl. Tyvärr så måste jag nog säga att många veteöl är så sublima i smaken pga att de nästan helt saknar beska. Många sorter försöker kompensera detta med olika smaker men jag tycker ändå att beska är nödvändigt, även i ett vetöl. Därför så får Cherry wheat hela 4 solar av mig ¤¤¤¤. Detta är verkligen ett veteöl att njuta i långsamma eftertänksamma klunkar.

Nästa anhalt är Samuel Adams Hefeweizen. De som är öl-intresserade vet redan att “hefe” är tyska för jäst och om det står så på flaskan så betyder det att jästen är kvar i ölet. Detta är förstås något som känns otänkbart för Pripps Blå-älskaren (eller Sofiero, Kung, etc-älskaren) men för oss som verkligen älskar ÖL så betyder detta mera smak. Jästen är inte lika tydlig som i vissa tyska sorter där man kan separera jästen och äta den med tesked men den ger en fin och balanserad smak till detta öl. Förvånansvärt igen är den höga beskan för att vara ett veteöl men det kanske är en ny nisch som SA nu startar med beska veteöl? Jag tyckte mycket om denna Hefeweizen även om den saknar den där lite rökiga smaken som många tyska veteöl har. Jag ger faktiskt denna veteöl hela 5 solar ¤¤¤¤¤, jag känner mig generös i kväll.

Tredje stoppet blir SA Summer ale och jag har provat denna tidigare men bryggeriet hävdar att de ändrar receptet något från år till år. SA Summer Ale är även smaksatt med citron och paradise frön??? (grains of paradise). Jag vet inte vad det sistnämnda är men SA Summer ale imponerar inte lika mycket på mig som de två föregående sorterna. Detta är enligt mitt tycke den sämsta av de tre veteölen. Den är inte dålig men känns inte lika gedigen som Cherry wheat och Hefeweizen. Summer Ale för ändå 3 glada solar från mig ¤¤¤

Fjärde ölen på resan är faktiskt Samuel Adams light. Jag skall redan nu säga att jag skyr light-öl som pesten men de är väldigt populära i detta mångfacetterade land. Jag förstår om många amerikaner vill försöka vara mer hälsosamma men jag avstår hellre från att dricka öl än att dricka ett light öl. Det är så motsägelsefullt anser jag att säga nej till smak när man vill dricka något som smakar så gott som öl. Detta var dock före jag provade SA light. Tim Koch, bryggmästare och grundare av Samuel Adams säger på baksides etiketten att han ville skapa en unik light-öl olik andra bleka light-öl och jag måste säga att han lyckades. Detta är det absolut bästa light-öl som jag har druckit. Det har en fin bronsaktig färg med rejäl doft och beska och smakar fantastiskt bra för att vara en light-öl. Om jag skulle betygsätta light-öl så skulle detta få klara 5 solar men nu jämför vi med de andra och då är anser jag ändå detta i sommar-kollektionen vara värt 4 solar ¤¤¤¤ För att ge lite perspektiv så skulle jag faktiskt fresta mig till att säga att jag hellre dricker en till öl av SA light än en till av SA Boston lager, hör och häpna. Jag anser inte Boston lager vara värt mer än 3 solar idag ¤¤¤. Kanske är det inte så konstigt att det är så eftersom Boston lager kom så tidigt och inte behövde sticka ut så mycket för att väcka intresse. Idag så har dock många andra sorter inklusive dess syskon passerat.

Sist i sommar-kollektionen är Samuel Adams Pale ale. Jag älskar Pale ale, det är bland öl-sorter min näst bästa favorit. Min absoluta favorit är Indian Pale ale. Tyvärr så fanns det ingen IPA i Samuel Adams kollektionen. För att vara en Pale ale så är denna öl lite av en besvikelse. Den sticker inte ut på något sätt, varken i doft eller smak. Den är faktiskt förvånansvärt anonym för att vara en Pale ale. Men kanske är detta lite av tanken med att inkludera den i en sommar-kollektion. Det skall ju vara lite mer lätt-druckna öl på sommaren och då passar denna Pale-ale in bra men om man förväntar sig en smaksensation så blir man besviken. Jag ger denna SA Pale ale 3 solar ¤¤¤.

Det var dock en mycket positiv överraskning att avnjuta dessa Samuel Adams sorter som jag aldrig tidigare hade provat och jätteroligt att man hade hela tre vete-öl med i familjen.

Provade sorter och betyg;

1. Samuel Adams Hefeweizen ¤¤¤¤¤
2. Samuel Adams Cherry wheat ¤¤¤¤
3. Sam Adams light ¤¤¤
4. Samuel Adams Summer ale ¤¤¤
5. Samuel Adams Pale ale ¤¤¤
6. Samuel Adams Boston lager ¤¤¤

Jag noterade först nu att light-ölet till skillnad från de andra faktiskt endast heter “Sam Adams” light 🙂

Advertisements