Tittar just nu på nyheterna och hör varningar om vilken allvarlig storm Gustav är. New Orleans Borgmästare Ray Nagin kallade den just nu för ‘modern av alla stormar’. Läste någonstans också att sjukhusen i södra Louisiana redan har börjat evakuera patienter bl.a till oss här i Arkansas. Verkar allvarligt eftersom de fortsätter att rapportera om detta på nyheterna just nu.

Annars så var det stora samtalsämnet denna vecka Sarah Palin från Alaska som nu McCain har valt som sin ‘runningmate’. Även om jag hyser stor beundran för Barack Obama som talare och politisk inspiratör så har jag länge hyst stor tveksamhet till om detta landet kommer att välja en ‘african american’ (som är den korrekta politiska benämningen här) till President. När jag hörde att Obama valt Biden som sin ‘runningmate’ var min första tanke att han nu definitivt har omöjliggjort vad många hoppats på. För min del förefaller det outgrundligt varför Obama väljer Biden. Det var nödvändigt för honom att fånga upp Hillarys väljarkår som består till stor del av låginkomstagare, industriarbetare, kvinnor i nordstaterna etc, företrädesvis vita sådana. Denna väljarkår kan enkelt skifta från den demokratiska sidan till den republikanska beroende på kandidat. Detta är inte enkelt att förstå ur ett svenskt perspektiv även om svenskar också svajar politiskt precis som amerikanerna.

En genidrag var dock av McCain att välja Sarah Palin, jag tror att han därmed vann en stor del av de tidigare Hillary-supportrarna som kände sig besvikna att Hillary inte blev nominerad och att inte Obama valde henne som Vice President kandidat. Vad som helst kan fortfarande hända men om McCain väljer att låta Palin framträda så mycket som möjligt så kommer han att bli USA:s nästa President. Märkligt nog inte enbart pga av egen förtjänst utan pga av vem han valt som ‘runningmate’. Obama fick inga ‘NYA’ röster pga Biden, han tappade inte heller några av sina väljare som redan hade bestämt sig. McCain å andra sidan kommer nu att attrahera alla som inte redan var engagerade för Obama. Plötsligt så framstår McCain alternativet det som står för förändring och maktskifte medan Obama som betonat detta som en av sina huvudpunkter, väljer en gammal grå demokrat.

Advertisements