Svenska tidningar berättar idag om hur en läkare på Astrid Lindgrens sjukhus hämtades under arbetstid av fyra poliser misstänkt för mord. Hon satt enligt SVD häktad i två dagar utan att veta varför, det enda polisen berättade för henne (enligt SVD) var att ‘hon begått något mycket hemskt’.

Enligt uppgifter i diverse artiklar i dagens SVD så hade läkaren avbrutit ‘livsuppehållande åtgärder’ för ett barn som hade blivit fött i vecka 25.

I Sverige är det tillåtet att abortera ett barn ända upp till vecka 28. Inte förrän efter vecka 28 definieras barnet enligt svensk lagstiftning som ‘ett barn’.

Med denna typ av lagstiftning, kan det bli komplicerat för en läkare att hålla isär gällande lagstiftning för att avbryta livsuppehållande åtgärder om man samtidigt kan abortera ett barn som i detta fall skulle vara tre veckor äldre?

Men då stormar fyra stycken svenska skrivbordspoliser in på barnsjukhuset och arresterar en läkare under arbetstid. Det verkar ju ganska så ofarligt så flera skrivbordspoliser som i andra fall skyr patrulltjänst på gatorna som pesten eftersom det är där som våldet råder, anmäler sig frivilligt till detta ofarliga uppdrag.

I USA finns en öppen debatt om abort, det är avgörande för hur många människor lägger sina röster i politiska val, viktigare än andra frågor för många. I Sverige skulle det vara politiskt självmord att yttra något som kan anses negativt avseende abort. Inte ens Kristdemokraterna vågar ta ställning, det är ju viktigare att sitta i Riksdagen än att försvara moraliska värden. Sedan så händer något som detta som ifrågasätter de värderingar som gäller i Sverige. En läkare avbryter livsuppehållande åtgärder på ett barn som fötts när det är 25 veckor gammalt och blir häktad för mord. Samtidigt kan en annan läkare abortera ett barn som är tre veckor äldre och inte begå ett lagbrott utan endast utföra sitt uppdrag i tjänsten.

Att avbryta livsuppehållande åtgärder måste betyda att patienten inte kan leva utan hjälp av apparater, teknik. Att abortera ett barn som lever av sig själv (kanske utan behov av livsupphållande åtgärder) upp till 28 veckors levnadstid är däremot i enlighet med lagstiftningen i Sverige. Visst är det minst sagt förvirrande för att uttrycka sig diplomatiskt.

Advertisements