När jag första gången kom till USA så trodde jag att Barbeque betydde ‘att grilla’. Så första gången jag fick frågan om jag tyckte om Barbeque visste jag inte vad jag skulle svara för jag tänkte att det beror väl på vad man grillar.

Nu är det så att ‘Barbeque’ inte alls betyder att grilla, i alla fall inte här i södra USA. Barbeque är i stället en metod att laga olika sorters kött genom ‘slowcooking’ ofta i samband med rökning. Om någon frågar om du tycker om ‘Barbeque’ här i Arkansas så betyder det oftast ‘pulled pork’ som är fläskkött som tillagats tills det är väldigt, väldigt mört, det kan vara lätt rökt också. Det äts oftast som man äter en hamburgare, mellan två hamburgerbröd med coleslaw och massor med barbeque sås. Denna typ av kött är ‘sönderdraget’ så att det bildar fiberliknande bitar av kött. (Lite så som julskinka kan bli om man kokar den riktigt länge och sedan ugnssteker den. Det rätta sättet att laga julskinka enligt mig eftersom jag avskyr färdigkokt julskinka som kallas ‘saftig’ men som enligt mig är slemmig och blöt.)

Barbeque kan dock också vara ‘brisket’ som oftast serveras i skivor i stället för trådar (som pulled pork) men barbequed brisket äts på samma sätt som pulled pork, hamburgerbröd, barbeque sås och coleslaw. Om någon säger barbeque här i Arkansas så kan det även inkludera revbensspjäll. Jag åt aldrig revbensspjäll i Sverige eftersom jag tyckte det var fett och läskigt. Om det är tillagat på rätt sätt här så är det dock min favorit bland Barbeque. Det mesta av fettet verkar försvinna i tillagningen och köttet blir otroligt mört med en underbar smak. Det betyder dock inte att det är lika bra på alla restauranger som serverar ‘ribs’ här. Om det är en restaurang med många olika sorters rätter så undviker jag att beställa ‘ribs’ för jag vet att de inte kommer att tillaga dem när jag beställer dem. De är nog oftast färdiglagade och upphettade på restauranger som inte specialiserat sig på ribs. Mina första ‘ribs’ här i USA åt jag i Memphis på världsberömda Charles Vergos Rendevous restaurang som endast serverar ‘ribs’ och det var min första upplevelse av hur gott det verkligen kan vara.

Där vi bor nu är det endast Texas roadhouse som serverar ‘ribs’ på detta sätt så varje gång jag vill äta det blir det i North Little Rock. Nu kommer dock en ny Texas roadhouse att öppna i Little Rock till min stora glädje.

Jag såg ett program på tv igår om just Barbeque och det var svårt att gå och lägga sig efteråt för jag blev så hungrig men nu skall vi i alla fall till Texas roadhouse så att jag får min ‘ribs’-fix.

Advertisements