Jag postar ett recept på en rätt som jag lagade igår. Matrecept som jag har på papper tenderar att försvinna men jag tänkte att om jag lägger in dem på min blogg så har jag dem lätt tillgängliga för framtiden och sedan kan ju andra få nytta av dem också. Detta receptet var min syster vänlig att skriva ner och skicka till mig igår. Jag har lagat den här rätten tidigare men glömt bort hur god den är.

Paradise shrimp

800 gr räkor

200 gr färska champinjoner

eller 1 burk( ca 200 gr) skivade

champinjoner i vatten

200 gr lök (steklök eller gul

lök i klyftor)

1 röd paprika

1 grön paprika

½ dl olja

1 burk (400 gr) hela tomater

2 dl vispgrädde

2 msk vetemjöl

1 ½ tsk paprikapulver

1 ½ tsk curry

Salt, svartpeppar

½ msk citronsaft

½ dl konjak eller whiskey

1 dl hackad persilja

Skala räkorna. Skiva champinjonerna . Skala löken och skär den ev. i klyftor. Strimla paprikan. Fräs lök och svamp i olja i en låg panna. Slå i tomater och nästan all grädde. Spar lite av den. Koka rätten några minuter. Gör en redning på mjölet och resten av grädden och rör ner den i pannan. Krydda. Lägg i paprikan och koka ytterligare några minuter. Blanda sist i räkor och konjak eller whiskey. Rätten får nu inte koka mer – bara bli genomvarm. Bjud nykokt, luftigt ris till, grönsallad och ett gott brytbröd att doppa och suga upp såsen med.

20090404paradiseshrimp-large

Som katolik så äter inte Karen ‘kött’ på fredagar mellan askonsdagen och Påsk så det här var ett passande recept som vi båda tyckte om att laga. Att äta fisk eller skaldjur på fredagar i stället för en kötträtt är väldigt vanligt här i USA även om man inte är katolik. I början när jag kom hit till Arkansas så tyckte jag att det var lite konstigt att det var så vanligt att undvika kött på fredagar mellan askonsdagen och påsk men även morgonprogrammen på tv pratar om det och visar recept som man kan laga. Här i Sydstaterna så är det dock väldigt vanligt att man äter ‘catfish‘ på fredagar. Det är en ful fisk (fast det tänker man inte på) som fileas och friteras. Sedan äter man det med pommes frites, coleslaw, tartar-sås (lite som remouladsås) och ketchup.

Advertisements