Jag postar ett recept på en rätt som jag lagade igår. Matrecept som jag har på papper tenderar att försvinna men jag tänkte att om jag lägger in dem på min blogg så har jag dem lätt tillgängliga för framtiden och sedan kan ju andra få nytta av dem också. Detta receptet var min syster vänlig att skriva ner och skicka till mig igår. Jag har lagat den här rätten tidigare men glömt bort hur god den är.
Paradise shrimp
800 gr räkor
200 gr färska champinjoner
eller 1 burk( ca 200 gr) skivade
champinjoner i vatten
200 gr lök (steklök eller gul
lök i klyftor)
1 röd paprika
1 grön paprika
½ dl olja
1 burk (400 gr) hela tomater
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 ½ tsk paprikapulver
1 ½ tsk curry
Salt, svartpeppar
½ msk citronsaft
½ dl konjak eller whiskey
1 dl hackad persilja
Skala räkorna. Skiva champinjonerna . Skala löken och skär den ev. i klyftor. Strimla paprikan. Fräs lök och svamp i olja i en låg panna. Slå i tomater och nästan all grädde. Spar lite av den. Koka rätten några minuter. Gör en redning på mjölet och resten av grädden och rör ner den i pannan. Krydda. Lägg i paprikan och koka ytterligare några minuter. Blanda sist i räkor och konjak eller whiskey. Rätten får nu inte koka mer – bara bli genomvarm. Bjud nykokt, luftigt ris till, grönsallad och ett gott brytbröd att doppa och suga upp såsen med.
Som katolik så äter inte Karen ‘kött’ på fredagar mellan askonsdagen och Påsk så det här var ett passande recept som vi båda tyckte om att laga. Att äta fisk eller skaldjur på fredagar i stället för en kötträtt är väldigt vanligt här i USA även om man inte är katolik. I början när jag kom hit till Arkansas så tyckte jag att det var lite konstigt att det var så vanligt att undvika kött på fredagar mellan askonsdagen och påsk men även morgonprogrammen på tv pratar om det och visar recept som man kan laga. Här i Sydstaterna så är det dock väldigt vanligt att man äter ‘catfish‘ på fredagar. Det är en ful fisk (fast det tänker man inte på) som fileas och friteras. Sedan äter man det med pommes frites, coleslaw, tartar-sås (lite som remouladsås) och ketchup.
6 comments
Comments feed for this article
April 6, 2009 at 3:44 am
Inger
Hej!
Receptet ser gott ut, det får mannen och jag testa här i påskdagarna.
Har hittat flera goda recept från utvandrade svenskars bloggar som
vi nu provat, bl.a amerikanska pannkakor. Ibland på lördagarna ordnar
vi amerikansk frukost, tillsammans med några vänner som vi bilat med i
USA. Jättetrevligt!Här i Sverige pågår det för fullt en debatt bland expertisen, ibland i ganska hätska ordalag, om olika dieter.
Någon läkare anser att man ska äta mycket mättade fetter, smör och grädde etc. tvärt emot vad man tidigare förespråkat. Det har varit ganska aggresiva tongångar om nyttan och skadan mellan de olika synsätten,
LCHF, Atkins, GI, ISO etc.
Sund mat och rörelse passar mig bäst.
Närmar oss nu påsken med varma och soliga dagar. Härligt!
Hälsningar Inger
April 6, 2009 at 4:18 am
R i Prag
Mmm, låter gott. Vi får nog slänga ihop en bytta Paradise shrimp vid tillfälle.
Här äter vi också tartar-sås, men det är nog bara namnet sammankopplar såserna, eller?
lite finhackad gul lök
mycket majonäs
en skvätt mjölk
en klick senap
smaka av med en nypa svart peppar och en nypa salt,
April 6, 2009 at 6:52 am
larshultqvist
Hej Inger,
Kul att du gillar amerikanska pannkakor för det gör inte jag 🙂 Jag föredrar svenska pannkakor, tycker att de amerikanska pannkakorna är så stabbiga. Nämnde det vid ett tillfälle för min svärmor men det skulle jag inte ha gjort. Min fru berättade sedan att hennes mamma sagt att ‘Lars alltid säger att Sverige är såååå mycket bättre än USA. Jag undrade vad hon hade fått det ifrån och det visade sig vara när jag sagt att jag tycker bäst om svenska pannkakor och inte alls amerikanska. Så känsligt kan det vara ibland 🙂
Jag lyssnar med ett stort kritiskt öra varje gång nya rön visar på att detta är skadligt och detta är nyttigt. Har insett med tiden att det oftast finns ganska litet bakom detta. Tänk t.ex när Socialstyrelesen i Sverige på 80-talet talade om att vi skall äta 6-8 skivor bröd om dagen. Hur vettigt var det med tanke på alla kolhydrater som finns i bröd.
Ha en glad påsk, här i USA betyder det tyvärr ingen extra ledighet för oss.
April 6, 2009 at 6:56 am
larshultqvist
Rickard,
Den amerikanska varianten av ‘tartar-sauce’ är något annorlunda. Jag hittade detta receptet:
1 cup mayonnaise
1/4 cup finely chopped dill pickle
3 tablespoons chopped green onion
1 tablespoon drained capers
1 tablespoon chopped fresh parsley
2 teaspoons fresh lemon juice
1 teaspoon Dijon mustard
1/2 teaspoon dried tarragon
1/2 teaspoon Worcestershire sauce
1/4 teaspoon hot pepper sauce
Whisk all ingredients in medium bowl to blend. Season with salt and pepper. Cover; chill at least 1 hour and up to 2 days.
April 7, 2009 at 2:27 am
R i Prag
Jo, jag kunde tro det:-)
July 24, 2009 at 8:04 am
Tidig Söndag « Swede in Arkansas
[…] Karen om hon ville äta ute igår eller om jag skulle laga något och hon ville att jag skulle laga ‘Räkor från Paradiset’. Vi är inte i allmänhet några stora fantaster av fisk eller skaldjur men just den rätten tycker […]