Igår så var det förväntat att vi skulle få regn. Karen och jag var glada för det eftersom vi behövde detta efter den gräsbehandling som vi gjorde i onsdags. Ingen hade dock på nyheterna nämnt något om tornados. Jag blev därför förvånad när jag slog på tv:n igår kväll och insåg att de normala programmen var inställda på den lokala kanal som vi tittar på KARK (vi har 4 st lokala kanaler i Little Rock, KARK, KATV, KHTV och Fox 16). I stället var Mike Francis meteorologen som alltid dramatiskt rapporterar om farligt väder i full gång med att följa ovädret som drog in över Arkansas. Som vanligt kom det från väster och drog österut, det är det enda som är förutsägbart med tornado vädret. Uppenbarligen så kom detta oväder dock som en överraskning för meteorlogerna eftersom inget om detta sades dagen innan.

När jag slog på tv:n hade en tornado redan dragit över den lilla staden Mena i västra Arkansas. Så här långt vet man att många är skadade och tre stycken människor omkom i Mena i tornadon som drog genom och förstörde en tredjedel av staden. Men man har ännu inte genomsökt hela staden så fler människor kan hittas i rasmassorna från den tredjedel av staden som rapporteras ha blivit förstörd. Detta var alltså andra gången på kort tid som denna lilla och obetydliga stad i Arkansas blev känd på de nationella nyheterna.

lmhtornado

Vi fick kraftigt åskväder (säkert 100-tals blixtnedslag inom ett par minuter) samt regn och hagel i storleken av ärtor (inte särskilt stora alltså) men i övrigt klarade vi oss helt oskadda från ovädret i Maumelle och Little Rock. I Benton strax söder om Little Rock föll dock hagel stora som golfbollar.

Det är nog det oförutsägbara som är otäckast med tornados. De kan uppstå snabbt utan mycket av en förvarning. Jag förstår också att nyheterna avhåller sig för att varna för tornados i förväg om de inte är helt säkra för man vill inte att folk skall bli avtrubbade och inte ta varningarna på allvar när det verkligen gäller.

Om du gillar dramatiskt väder då du inte vet om du skall ha ditt hem kvar från den ena dagen till den andra, då skall du fundera på att flytta till Arkansas.

Advertisements