Detta är namnet på Pluras (Eldkvarn) bok som jag just nu läser. Det är faktiskt den första boken som jag läser sedan jag flyttade hit till USA (tack än en gång Kenneth för att du skickade den). Plura är ingen ‘vanlig’ författare och boken är lite rörig fram och tillbaka i tiden. Han skriver förmodligen som han tänker. Det är dock väldigt intressant att läsa om detta band som jag har lyssnat på sedan 1980 då jag hörde ‘Musik för miljonärer’ för första gången.

Musik för miljonärer

Musik för miljonärer

Jag har dock inte varit ett troget fan genom åren. Efter ‘Musik för miljonärer’ släpptes ‘Genom ljuva livet’ året efter. Jag köpte skivan men tyckte då inte om den så jag slutade lyssna på dem ända tills 1988 då de hade sin största framgång med ‘Kungarna från Broadway’.

Himmelska Dagar

Himmelska Dagar

Jag backade då även tillbaks i tiden till albumet innan ‘Himmelska dagar’ som jag fortfarande tycker är deras bästa. Efter det så följde jag med dem på ‘Karusellkvällar’ (målade dessutom en tavla inspirerad av ‘Långsamt tåg’ från den skivan). Karusellkvällar från 1989 är den sista LP-skivan som jag köpte av Eldkvarn. Sedan närmast efter (1991) kom ‘Legender ur den svarta hatten’. Tog ett break igen och köpte sedan sånger från Nedergården som kom 1994. Jag vet inte varför jag inte har varit bandet ‘trogen’ för jag har tyckt om alla skivor jag köpt av dem förutom möjligen ‘Genom ljuva livet’.

Svart Blogg, Eldkvarns bästa sedan 'Kungarna från Broadway' enligt mitt tycke

Svart Blogg, Eldkvarns bästa sedan 'Kungarna från Broadway' enligt mitt tycke

När jag flyttade till USA så var albumet ‘Svart Blogg’ det som jag spelade mest och jag tycker det är deras bästa skiva sedan ‘Kungarna från Broadway (1988). Texterna på ‘Svart blogg’ är väldigt självutlämnande och varje gång jag lyssnar på det albumet kommer tankarna tillbaks till 2007 då jag var nyinflyttad här i USA. Eldkvarn är otroligt produktiva och jag har stora hål fortfarande i min skivsamling men jag beställde ‘Limbo'(1999), ‘Atlantis'(2005) och ‘Brott lönar sig alltid'(2002) från Bengans i Sverige som är en av få svenska internet butiker som skeppar sina varor utomlands.

Atlantis

Atlantis

‘Limbo’ visade sig vara en kanonbra CD som jag totalt missat. Den är ganska dyster och blues-aktig och väldigt bra. ‘Hunger hotell’ släpptes förra året och även om den inte är lika bra som ‘Svart Blogg’ så är det ett väldigt bra album som jag inhandlade när jag var i Sverige i somras.

Hunger Hotell, Eldkvarns senaste album från 2008

Hunger Hotell, Eldkvarns senaste album från 2008

Hur som helst så verkar jag skriva lika rörigt som Plura. Det som jag började med att berätta var ju att jag läser boken och det är många intressanta saker som jag inte visste om bandet. Jag har allltid trott att de (Plura och hans bror Carla) kom från knappa arbetarklass förhållanden i Norrköping men det visade sig att deras familj förmodligen tillhörde övre medelklass. Det visade sig också att mycket av det man hört i låtarna faktiskt är sant och inte påhittat som det där med att de faktiskt STAL de där gitarrerna som Plura sjunger om in ‘Kungarna från Broadway’.

En relativt ny bild på band medlemmarna som har blivit äldre nu.

En relativt ny bild på band medlemmarna som har blivit äldre nu.

Boken är minst lika självutlämnande som albumet ‘Svart Blogg’ och även om jag inte får någon annorlunda uppfattning om Plura och bandet än jag hade så är det väldigt mycket som jag inte visste och som är oerhört intressant att läsa.

Advertisements