I denna artikel i Svenska Dagbladet berättas om en expedit i en tobaksaffär i Vällingby som blev rånad. Expediten försvarade sig och sköt rånaren som nu inte verkar allvarligt skadad. Expediten å andra sidan är åtalad för mordförsök.

Detta är ett väldigt tydligt exempel på skillnader mellan Sverige och USA. I USA har nog ägaren till de flesta s.k ‘convenient stores’ (närbutiker) en laddad hagelbössa under disken. Ve den rånare som kommer in, han får nog med största säkerhet en kulkärve i sig. Det vore högst osannolikt att butiksägaren eller biträdet i en affär i USA som värnar sig mot rån skulle bli åtalad för att skydda sig och sin butik.

Bilden av Homer Simpson 'lånad' på nätet

Likadant med en husägare som avslöjar en inbrottstjuv. Det skulle anses helt normalt att skjuta denne inbrottstjuv och den som försvarar sitt hem har inget att frukta i USA av rättsmakterna. Snarare betraktas den som försvarar sin egendom här i USA som en hjälte. Den skjutna rånaren eller inbrottstjuven bryr sig ingen om.

Skulle inbrottstjuven bli avslöjad och springa ut ur huset så kan det dock bli problem om man skjuter denne i ryggen och tjuven befinner sig utanför hemmet som försvaras. Har faktiskt hört poliser här säga att om den incidenten inträffar bör man släpa tillbaks tjuven in i huset innan man ringer polisen.

Så annorlunda är inställningen till detta i Sverige och USA. Jag känner till ett fall med en svensk som avslöjade en tjuv som försökte stjäla hans bil. Han övermannade brottslingen men blev själv åtalad för misshandel. Finns säkert massor med sådana exempel. I Sverige har man inte samma rätt att försvara sig själv och sin egendom som i USA.

Den artikel som jag länkade till skulle nog betraktas med stor skepsis här i USA om de kunde läsa den och amerikanerna skulle nog tycka att Sverige är ett märkligt land.

Advertisements