Har inte skrivit något på evigheter. Ingen speciell anledning, har bara inte känt för att göra det. Utan några större betänkligheter runt detta tänkte jag bara slänga in några betraktelser i anslutning till nyheter/events som är aktuella.

Stackars Carl-Henrik Svanberg. Ordförande i ett av världens största bolag kan man tydligen bli utan att vara perfekt på engelska. Lite ironiskt trots allt att det är ett Brittiskt bolag som han är Ordförande (President) i. Hade väl inte varit lika ironiskt om han hade kommit i det internationella rampljuset som Ordförande för Telia eller liknande. Inte var hans språkliga misstag speciellt allvarligt, det hade inte blivit lika uppmärksammat att använda uttrycket ‘small people’ om han inte hade gjort det med en tjock svensk accent. Om det inte hade varit för hans starka svenska accent så hade Amerikaner kanske trott att ‘small people’ var ett Brittiskt uttryck. Det var dock tillräckligt illa för att Jay Leno skulle göra en liten sketch om detta under öppningen av the Tonight show i går kväll.

Annars så tror jag som vanligt att nyheter uppmärksammas mer i Sverige och Europa än i USA även om det som är anledningen till nyheterna händer i USA. Tror att jag har fått mer frågor om Oljeutsläppet i Gulfen från Svenskar än något annat så jag antar att Rapport och Aktuellt rapporterar rikligt och utförligt om detta trots att det händer långt ifrån Sverige. Motsvarande situation, om ett oljeutsläpp skedde i Nordsjön, skulle förmodligen inte uppmärksammas alls i USA.

Jag på Destin Beach i Florida 2003

Visst är oljeutsläppet på nyheterna varje dag i princip men inte alls med samma fokus som en sådan händelse skulle ha haft i Sverige om den inträffat där. Det är dock en fruktansvärd miljökatastrof. Jag har bara varit nere vid Gulfstränderna en enda gång, 2003 men de vita stränderna längs med Atlanten i Florida, Alabama och Missisippi är det vackraste jag sett i strandväg. Kalifornien med sina bruna grovkorninga sandstränder kan inte alls konkurrera med den vita finkorninga sanden som man hittar där. Den vita stranden och det speciella ljuset man upplever längs stränderna i Destin är vackrare än exempelvis Skagen och nu har BP förstört detta.

Annars så pågår fotbolls VM för fullt och trots att USA är en av deltagarländerna och Sverige inte är med alls, så får VM liten uppmärksamhet här jämfört med Europa. Verkar nästan som att det skrivs och pratas mer om den där irriterande trumpeten än om matcherna. Hade tänkt försöka se USAs match idag men den gick ju så himskans tidigt att det inte blev av. Hoppas dock att de går vidare så att jag har något land att heja på när det drar ihop sig till kvarts och semi-finaler. GO USA.

Advertisements