Klockan är rätt sen, 20:30 och den stora julskinka som jag köpte har många, många timmar kvar att koka. Det är inte helt lätt att kunna bevara traditioner från Sverige i USA. Även sådant som är enkelt och kan hittas var som helst i hemlandet kan vara svårt att få tag på i en annan kultur.

Jag har alltid tyckt att en riktigt tillagad julskinka kan man inte köpa färdigkokt. Den färdigkokta julskinkan smakar inte som jag minns den från barndomens jular. Förmodligen för att de inte kokar den tillräckligt länge för att få till den där fina strukturen då skinkan är så mör att den faller i bitar när man skär den. Jag kokar alltid skinkan ‘för’ länge för att uppnå just det som jag tycker är smaken på julskinka. Följer man recepten och ‘varningarna’ för att inte koka den för länge som man ser överallt så blir skinkan blöt och slemmig enligt mitt tycke och inte speciellt annorlunda än den skinka som man kan köpa för att lägga på smörgåsen året runt.

Our Christmas tree

Det var dock inte helt lätt att få tag på en skinka som jag kan tillaga såsom i Sverige. De flesta Amerikaner precis som Svenskar nu förtiden köper skinkan färdiglagad. Här i USA verkar inte färdigtkokt skinka vara så vanlig dock. Oftare är den rökt eller ‘baked’ om man köper den tillagad. För två år sedan försökte jag första gången att laga skinka här i USA och smaken blev ok men den blev brun som rostbiff och inte röd som vi är vana vid. Sedan dess så har jag lärt mig att om man köper en färdigrimmad skinka i Sverige så har den blivit rimmade med salt, socker och salpeter. Det sistnämnda är viktigt för att skinkan skall bli rosa/röd och inte grå eller brun. Så nu när jag köpte en ‘färsk’ skinka här var jag tvungen att snabbrimma den med dessa ingredienser och eftersom jag inte har möjlighet att förvara en 6 kilos skinka kallt i 2 veckor som det tar att rimma den på det vanliga sättet var jag tvungen att injicera salt-socker-salpeter lösningen direkt i skinkan och sedan låta den sitta i spadet i 2 dagar medan jag hållit den kall med is.

Jag hoppas att resultatet detta år blir bättre än 2008 för det har varit både dyrt och jobbigt att få till det denna gång. En så stor skinka (det fanns ingen mindre färsk att få tag på) hade vi ingen tillräckligt stor kastrull till så jag var tvungen att köpa en ny för nästan $100 som vi förmodligen endast kommer att använda för detta.

Klockan 2 i natt tar jag skinkan av spisen och går ocj lägger mig. Då vaknar de flesta svenskar upp till Julaftons firande. Jag kommer ihåg hur speciell den känslan är, speciellt från barndomen. Här kommer Karen och jag att fira lite jul imorgon genom att gå till kyrkan och byta julklappar mellan oss men det ‘riktiga’ julfirandet inträffar ju här i USA inte förrän på Juldagen. Då kommer Karens familj över till oss för mat och presenter.

God Jul alla !!!

Advertisements