Idag var vi tvungna att gå upp klockan 6:00 men eftersom vi satte fram klockorna inatt här i USA för sommartid så blev det väldigt lite sömn inatt. Att gå upp klockan 5 eller 6 på en söndag känns tungt när man går upp varje dag i veckan 5:30 men jag motiverade mig med att det förmodligen inte blir ofta i framtiden som jag kommer att gå till högmässan klockan 8:00. Det är verkligen en fördel i Katolska kyrkan att man kan gå på lördag eftermiddag/kväll eller sen söndag kväll till kyrkan i stället för tidig söndagmorgon.

Liksom förra veckan när vi hade den första skrutiniseringen, den gången klockan 5:00 under lördagskvälls mässan, så fick vi “candidates” (döpta) och “cathecumens”  (odöpta), konvertiter stå upp medan prästen och församlingen läste en bön över oss. Igår så hade de den andra skrutiniseringen i den kyrka som vi besökte på lördagkvällen men då var det endast tre barn som var konvertiter så prästen kunde lägga sin hand på var och en av deras huvuden medan han läste bönen. Eftersom vi är så många fler i vår kyrka blev det mer av en kollektiv bön för oss alla som hade orkat upp, denna tidiga söndagmorgon.

olja

Efter högmässan så stannade RCIA klassen kvar för en lektion i sakramentet kallat “de sjukas smörjelse” eller som den tidigare kallades, “den sista smörjelsen”. Anledningen till att man bytte namn på denna är att en sjuk person kan få detta sakrament flera gånger och det är inte heller som förr att den endast ges om en person är på väg att avlida. Faktiskt berättade vår präst att man rekommenderar alla Katoliker som skall genomgå en operation eller liknande där man måste bli nedsövd att först ta emot de sjukas smörjelse.

annointment

Oljan som används välsignas en gång per år i en speciell mässa som äger rum under påskveckan och jag planerar att deltaga i den mässa som för vår del inträffar måndagen innan påsk i Katedralen då alla präster och diakoner från hela delstaten samlas där för att få sin olja för hela året välsignad av biskopen. Jag hoppas kunna skriva mer om detta senare. Olika oljor per kyrka välsingas vid denna ceremoni för att användas under hela året för; dop, konfirmation, prästordination samt de sjukas smörjelse.

Med denna föreläsning i morse så har vi endast en schemalagd föreläsning kvar innan påskveckan. Det börjar att dra ihop sig.

20

Advertisements