Det har endast gått några timmar sedan den vita röken bolmade ur skorstenen på Sixtinska kapellet signalerande att vi nu har en ny Påve. Det tog endast fem omröstningar att välja Jorge Mario Bergoglio endast 76 år till ledare för 1,2 miljarder Katoliker. Fransesco I valde han till sitt Påvennamn eller Francis I på engelska och Fransiskus I på svenska.

Han var inte ett av de namn som diskuterades i några förhandstips som jag har sett men trots det så kommer det nu information om att han var den som fick näst mest röster i det förra Påvevalet då Benedikt XVI blev vald. Det är lite konstigt med tanke på detta att man inte hört hans namn i just förhandsdiskussionerna. Eftersom han blev vald redan i den femte omröstningen så kan man gissa att hans namn hade börjat utkristalliseras som en tänkbar kandidat redan efter andra eller tredje omröstning bland Kardinalerna.

Påve Fransiskus I

Påve Fransiskus I

Den förste Sydamerikanske Påven någonsin men han har Italienska föräldrar så på det sättet är han en mer vanlig Påve trots allt om man ser till från vilken nation som Påvarna har kommit de flesta gångerna.

Ikväll är det dags för den sista ordinarie RCIA föreläsningen före Påsken. Jag är ganska säker på att vår präst är nöjd med namnet som den nye Påven valde. Det råkar nämligen vara hans förnamn (Francis).

17

Advertisements