Igår var det “installations ceremoni”  för Påve Fransiskus på Petersplatsen i Vatikanstaten. Enligt Wikipedia så skickade 40 länder en officell representant till installationen men inte Sverige. Är den uppgiften fel så får någon av mina 30 dagliga läsare i Sverige korrigera mig men enligt Wikipedia som brukar vara korrekt så fanns det ingen Svensk officiell representation.

USA representerades av Vice President Joe Biden och Nancy Pelosi, båda Katoliker dock med politiska åsikter i vissa kärnfrågor som inte ligger i linje med Katolska kyrkan vilket enligt Wikipedia ansågs som kontroversiellt.

Fransiscus

Påve Fransiskus följde den ceremoni som rått sedan 1978 och inleddes med John Paul I vilket innebär att ingen kröning skedde av Påven vilket skett tidigare i historien. John Paul I var en Påve som endast regerade i 34 dagar, 26:e Augusti till 28:e September 1978 och var alltså företrädare till John Paul II. John Paul II är däremot den andra längst regerande Påven i historien. Hans regeringstid varade mellan 1978-2005 i hela 26 och ett halvt år.

Påve Fransiskus är nu den 266:e Påven i historien räknat från Petrus, Jesus apostel som fick förtoendet att grunda kyrkan på jorden.

10

Advertisements