Vi gick till kyrkan igår lördag kväll då det var s.k “vigil mass”, vilket i princip betyder söndags högmässa fast under lördagskvällen. Alla som kom till kyrkan fick en palmkvist som såg helt annorlunda ut mot vad jag hade förväntat mig. Till skillnad mot en vanlig högmässa så stannade prästen och processionen vid ingången av kyrkan och alla vände sig mot processionen med sina palmkvistar medan prästen sa några speciella ord innan procecssionen gick in som vanligt.

Palmkvistar som välsignades under högmässan och alltså nu är "sakramentalier"

Palmkvistar som välsignades under högmässan och alltså nu är “sakramentalier”

Läsningen eller “liturgy of the words” var också annorlunda än vanligt. Första delen med läsning ur Gamla Testamentet var som vanligt men den andra läsningen gjordes av både Prästen, Diakonen, den “lecturer” som normalt sätt läser de första delarna, samt hela församlingen. Det var också en längre läsning som återspeglade den sista natten före Långfredagen då Jesus blev förrådd av Judas, tillfångatagen och överlämnad till först Pontius Pilatus sedan till Herodes och sedan till Pontius Pilatus igen och slutade med korsfästningen på Golgata.

Monsignor Malone

Monsignor Malone

En annan sak som var ovanlig var att prästen och diakonen bar mycket vackra röda mässhakar och efter högmässan bad jag Monsignor att få ta en bild på honom i denna vackra röda mässhake som endast bärs på martyrers dagar och Palmsöndagen.

six

Advertisements